ytårsaften 1939 åbnede Wiener Philharmoniker for en tradition, der ikke alene har bidt sig fast, men som også har inspireret til tusindvis af andre nytårskoncerter med klassisk baggrund tilsat musikalsk spøg og fest. Wienermusikken med familien Strauss’ gedigne dansetoner som en væsentlig bestanddel har i dagene omkring nytår erobret verden.  

Den første del af denne artikel med henvisninger til nytårsoplevelserne tager turen til landsdelsorkestrene vest for Storebælt. Den anden del fortæller lidt om, hvad der kan ses og høres på tv. Mange har i dag jo adgang til også at se tyske tv-stationer.

17 nytårskoncerter vest for Storebælt

Vi begynder med lidt nostalgi. Sønderjyllands Symfoniorkester blev landskendt for sine nytårskoncerter, hvor orkestrets musikere boltrede sig i at overgå hinanden med at spille vittigheder ud af den musik, som de tog alvorligt til hverdag. Det musikalske vid blomstrede, det havde indhold, og publikum kom rejsende langt fra. Lige præcis den slags nytårskoncerter er fortid nu, men også i år har sønderjyderne det for mig mest tillokkende program, en koncertopførelse af Emmerich Kálmáns ”Czardasfyrstinden”. Også operetten har sin plads i nytårsfestlighederne. Det gælder ikke mindst Johann Strauss den yngres ”Flagermusen”, som Wiens Statsopera har på nytårsprogrammet som eneste faste operetteindslag på repertoiret. Men lad os tage turen til landsorkestrene begyndende i nord. 

Aalborg Kongres & Kulturcenter. Lørdag 5. januar kl. 15.00. Aalborg Symfoniorkester. Nytårskoncerterne tjener også det formål at skaffe flere og ikke mindst nye tilhørere til sæsonens øvrige koncerter. De nordjyske symfonikere har engageret sidste års vinder af tv-konkurrencen Maestro, entertaineren og sangerinden Søs Egelind som konferencier og som meddirigent. Hoveddirigenten er koncertmester Veselin Demirev, som får lov at brillere i rollen som stehgeiger, altså som dirigerende violinist. Wienermusik, operette og sigøjnermusik. Solisterne er de tre ”Nordic sopranos” Berit Meland, Isabel Piganiol og Pernille Wested Madsen.

Maestro har for mig været god og lødig tv-underholdning, og jeg har oftest været fuld af beundring for deltagernes præstationer som for eksempel Søs Egelinds, men et professionelt orkester skal passe på ikke at sætte et grønt ”professionel” stempel på selv de bedste amatører/kendisser. At være professionel dirigent kræver mere, og det skjules ikke i tv-udsendelserne. Men måske gør det denne koncert mere spændende?

Symfonisk Sal Musikhuset Aarhus. 4., 5., 10. og 11. januar kl. 19.30 samt 5. og 12. januar kl. 12. Desuden 9. januar kl. 19.30 i Skanderborg Kulturhus. Aarhus Symfoniorkester. Programmet er i år lidt usædvanlig, fordi det domineres af fem norske messingblæsere, Brazz Brothers, der består af to hold brødre på henholdsvis tre og to. De festlige nordmænd, som der står, havde succes med orkestret i 2009, men jeg har aldrig hørt dem. De medbringer såvel velkendte ting som helt nye numre.  

Alsion Sønderborg  mandag 7. januar, Kolding Teater 8.1., Musik & Teaterhuset Aabenraa 9.1., Tønderhal I torsdag 10.1. Alle dage kl. 20.00. Sønderjyllands Symfoniorkester. Som allerede nævnt præsenteres en af de mest melodirige og festlige af alle operetter, Emmerich Kálmáns ”Czardasfyrstinden”. Man har lov til at glæde sig over, at den finske dirigent Ari Rasilainen står i spidsen. Elsebeth Dreisig har det store sopranparti og titelparti. Ved siden af hende kommer soprankollegaen Iben Silberg, tenorerne Mika Pohjonen og Jens Christian Tvilum.

Carl Nielsen Salen Odense Koncerthus. 4. januar kl. 19.30, lørdag 5. 1. kl. 15.00, 10. 1. kl. 19.30. Desuden i Forum Horsens 6.1. kl. 14.30, Ejby Hallen 8.1. kl. 20.00, Fredericia Teater 9. januar kl. 20.00. På Fyn kommer musicalen ind i nytårsbilledet. Orkestret har indspillet en musical-cd med Louise Fribo (se omstående artikel om spændende klassisk 2012). Hun synger også Lloyd Webber her og skal sammen med Preben Kristensen og skuespilleren Mads Knarreborg sørge for nytårshumøret. David Riddel, kunstnerisk leder af Randers Kammerorkester og Aarhus Sommeropera, dirigerer.

SE OG HØR DET PÅ TV

Wiener Philharmoniker  i tv, 1. januar kl. 11.15 på flere udenlandske stationer, bl.a. ZDF. DR 1 kommer først kl. 12.15 med koncertens længere anden del. Traditionen med nytårskoncerter i den større stil startede nytårsaften 1939, da Wiener Philharmonikernes faste gæstedirigent Clemens Krauss fik ideen at fejre wienermusikken med en koncert. For mange østrigere blev den livskraftige valse- og polka-musik ensbetydende med frihedslængsel efter tyskernes indtog i 1938. Om det netop var det, som Krauss havde tænkt sig, må stå uvist hen. Efter Anden Verdenskrig fik han to års dirigentforbud på grund af sin holdning til naziregimet.

Koncerten nytårsdag kom til og blev sendt i østrigsk tv fra 1959 på et tidspunkt, da man skønnede, at den trods tømmermænd ville blive aflyttet af flere end nytårsaften. Siden er den oprindelige generalprøve om formiddagen den 30. december også blevet en offentlig koncert. Det berømte orkester bruger normalt mere tid på prøver til nytårskoncerten end til sæsonens øvrige store koncerter.

Nytårskoncerten udsendes i løbet af januar på cd og dvd af Sony, men udgaven på cd er normalt et sammenklip af alle tre koncerter, selv om den sælges som koncerten 1. januar.

”An der schönen, blauen Donau” blev første gang givet som ekstranummer i 1945 og ”Radetzky march” året efter. De to værker har siden 1959 været faste bestanddele som ekstranumre af nytårskoncerterne i Wien, og det samme har specielt ”Radetzky-marchen” på mange andre nytårskoncerter verden over. Den originale koncert med Wiener Philharmoniker sendes fra den danske arkitekt Theophilus Hansens Musikverein sal i år til 82 lande.  

Dirigent er for anden gang Franz Welser-Möst, der som musikchef for Wiener Staatsoper også har et godt samarbejde med de private Wiener Philharmoniker. Programmet satser som sædvanlig på familien Strauss, men man bemærker, at Johann den yngres mere ukendte broder, Josef Strauss er aktuel med ikke færre end syv værker, deriblandt hans nok mest populære, valsen ”Sphärenklänge”. I 200-året for Wagners og Verdis fødsel spilles henholdsvis forspillet til tredje akt af ”Lohengrin” og balletmusik fra ”Don Carlos”.

Dresdner Staatskapelle i Semper-operaen på ZDF 30. december kl. 22.00. De to foregående år har de to tyske tv-stationer, ARD og ZDF, samtidig transmitteret nytårskoncerterne fra Berlin og Dresden, men nu har ZDF fornuftigvis valgt at flytte sin koncert frem til den 30. december. Det betyder også, at DGG har to dages forspring til at komme før Sony i Wien med wienerne med udgivelserne på cd, dvd og blu.ray af koncerten i Dresden. Christian Thielemann, vor tids førende Wagner-dirigent, nyder at slå sig løs med beherskelse og stil som operette-dirigent, sidste år med Lehár og i år med Kálmán. Det har han sangerne, sopranen Dania Damrau og tenoren Piotr Beczalay med til, og det kan næppe være bedre.  

Berliner Philharmoniker og dets chefdirigent Simon Rattle 31. december kl. 17.25 på ARD. Samtidig begynder transmissionen på Mezzo tv, som færre herhjemme kan modtage, men her varer transmissionen en halv time længere.  Rattle dirigerer orkesterdanse af Brahms, Dvorak, Rameau og Ravel og har mezzosopranen Cecilie Bartoli som solist i arier fra Händels operaer og oratorier. Og de handler om kærlighed, fortæller hun.