Nu foreligger navnene på den kommende chef og den kommende souschef for Aarhus Symfoniorkester. Det er et halvt år siden, at den forrige chef måtte forlade sit kontor med øjeblikkeligt varsel på grund af et manglende samarbejde med sit orkester. De to nye er dirigenten, hornisten og komponisten, den 44-årige Jesper Nordin, som orkestret senest kender fra koncerten på Smukfest i Skanderborg. Han bliver orkesterchef, mens souschefen bliver den tilfældigvis også 44-årige Thorkild Andreasen, som siden 2006 har været administrativ leder for egnsteatret Carte Blanche i Viborg.  

Spændingen har været stor, hvordan man ville undgå en ny skandale, og det synes, som om man denne gang har sikret sig bredt med en decideret musikchef, som har en usædvanlig bredde, og en souschef, som har erfaring i kulturorganisation. Jesper Nordin og Thorkild Andreasen sætter sig i spidsen for den kunstneriske og den økonomiske udvikling i Aarhus Symfoniorkester allerede den 1. januar 2020. Orkestret har i det sidste halve år været ledet af Leif V.S. Balthzersen, der som tidligere chef for Aarhus Symfoniorkester havde ansvar for bygningen af den fremragende Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus. Han har også erfaring som musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester og er en anset forfatter og foredragsholder, som dog ikke ønsket at fortsætte i et lederjob.

Jesper Nordin er oprindeligt uddannet som hornist på Det kongelige danske Musikkonservatorium og har været ansat i Odense Symfonikester, men i 2006 sprang han også ud som dirigent. Han har dirigeret en lang række danske orkestre plus orkestre i Finland, Sverige, Ungarn, Ukraine og England. Han er musikalsk meget alsidig, har blandt andet specialiseret sig i opera og moderne musik. Hans bredde er usædvanlig til og med crossover.   

Thorvald Andreasen har forud for sin ansættelse i Carte Blanche blandt andet arbejdet som produktions og forestillingsleder hos Den jyske Opera. Han kommer til at stå i spidsen for orkestrets sponsorarbejde og videreudviklingen af erhvervsnetværket SymfoBusiness. Alt i alt synes det, at dette dobbeltvalg ikke alene vil kunne love Aarhus Kommune, hvad det gerne vil, men naturligvis vigtigere også orkestret og dets publikum en ny alsidig fremgang, som ikke mindst vil kunne gennemføres med en større frihed for orkestret i forhold til Aarhus Kommune.


Foto: Jesper Nordin (tv) og Thorvald Andreasen (th). .