Den 9. november om aftenen sad jeg i ro og mag og gennemlæste et stort antal af dagens fødselsdagshilsener til mig. En lang række var samlet af facebook under én overskrift. Det var en virkelig fornøjelse, og jeg glædede mig til at skulle skrive takkehilsener. Den 10. november var listen imidlertid væk. Denne gang mente jeg, at jeg var uskyldig. Men jeg har før set noget forsvinde og jeg har været klar over, at jeg var den skyldige, måske fordi jeg havde rørt en tast, mens en anden endnu var aktiv.

Jeg er desværre nødt til at sige hjertelig tak på denne mindre private måde. Til en halvrund fødselsdag dukker der mange hilsener og minder op fra et rigt liv i musikkens verden og det fra vidt forskellige mennesker, som med hilsenener kommer ind i ens liv igen, nogle lidt langt fra, andre lidt kortere. Jeg har aldrig været et computer-menneske. Jeg har aldrig formået at samle adresselister på mails eller andet, så jeg sidder nu tomhændet i mine muligheder for at svare og takke for alle hilsener til min 85-årsdag, de hilsener, som altså nu er forsvundet. Det var heldigvis ikke alle, som er forsvundet. Mange selvstændige kan jeg besvare direkte.

Jeg har desværre også stærkt på fornemmelsen, at jeg i min computer-tid uden min vilje eller ønske er kommet til at skylde mange et svar. Også nogle af dem, som ønskede mig tillykke med min 84-års dag. De tilsvarende lykønskninger fra sidste års fødselsdag står ironisk nok nu på min computer netop der, hvor fødselsdagshilsenerne fra i år skulle stå. Jeg kan se, at også en halvrund dag er noget særligt.  

Jeg havde en stor oplevelse med at gennemlæse de fødselsdagshilsener, som er forsvundet. Der var hilsener fra for mig kendte som ukendte personer. Lykønskningerne kunne indebære minder fra universitetet, fra mine 50 år på Jyllands-Posten, fra læsere og deltagere i de utallige musikrejser netop for læsere. Der er fra kollegaer af enhver slags også uden for JP. Men også fra studieturene, som jeg arrangerede for musikstuderende fra Det jyske Musikkonservatorium til Wien. Men langt flertallet er fra læsere af bloggen jcklassisk.dk. Hjertelig tak til alle.

Jeg kan lige så godt benytte lejligheden til at takke alle læserne, som har varieret mellem 300 og 5400 til de enkelte artikler. Mit liv har været at skrive om musik, min første avisanmeldelse var af ”Cavalleria rusticana” og ”Bajadser” på Den jyske Opera i den for længst hedengangne Aalborg Amtstidende for 65 år siden. Jeg husker, at jeg var pinligt berørt over overskriften, ”Flot dobbeltprogram på Den jyske Opera”, som mindede mig om en biografreklame. I dag har jeg meget lettere ved at acceptere den.

Hvor havde mine musikalske oplevelser været fattigere, havde jeg ikke kunne dele dem med læserne, så hjertelig tak til dem.