Er man kommet forbi kontoret for orkesterchefen for Aarhus Symfoniorkester de seneste dage, vil man have opdaget, at kontoret var mærkværdigt tomt. Nu er det officielt, at Kristian Rahbek Knudsen har forladt orkestret med  den ikke usædvanlige begrundelse: ”af private grunde”. Aarhus Kommunes interne arbejde har som bekendt fra de to lokale aviser Aarhus Stiftstidende og Morgenavisen Jyllands-Postens Aarhus-tillæg ikke været fri for skandalesager, og kommunen har senest gennemført et godt kontrolarbejde med, at også samarbejdet mellem chefer og personale fungerer tilfredsstillende. Det skal være som er led i dette arbejde, at kommunen nu har fritstillet musikchefen.    

Kristian Rahbek Knudsen blev ansat den 1. august 2016, altså for små tre år siden. Det har ikke været nogen hemmelighed, at samarbejdet i dagligdagen mellem chefen og de ansatte, hvilket ikke mindst er selve symfoniorkestret, langt fra har fungeret tilfredsstillende. Det var allerede ved Rahbek Knudsens tiltræden også fremme, at hans professionelle kvalifikationer ikke stod mål med, hvad rådmanden for kultur og borgerservice Rabih Azad-Ahmed lidt latterligt overdrevent  - i hvert fald uvidende – dengang lagde ord til: ”Det er et vaskeægte scoop. Kristian Rahbek Knudsen er en erfaren og dygtig musiker, der samtidig har et unikt talent for innovation og udvikling. Koordineret med en god forretningsforståelse er det en enestående kombination”.Den nye musikchef havde ledererfaring inden for videnskabelige grene uden for musikverdenen.  

Rahbek Knudsen er dog ikke blevet fritstilllet/fyret på grund af  manglende musikalske kompetencer, men på grund af sin styring af medarbejderne. Aarhus Kommune har sin del af ansvaret for ansættelsen dengang for tre år siden, og det kan utvivlsomt lønne sig for Aarhus’ to store aviser at gå dybere ind i, hvad der i det hele taget er sket bag kulissen gennem tiderne.

Rahbek Knudsens tre år har hørt i Symfonisk Sal været usædvanligt gode. . Jeg havde aldrig troet, at et landsdelsorkester skulle nå så højt et professionelt niveau på sine mange gode aftener. Det skyldes i særdeleshed chefdirigent Marc Soustrot, men det skal siges, at også koncertprogrammerne har haft en spændende kvalitet. Det er imponerende klaret.

Orkestret er blevet konstitueret. Den tidligere souschef Mette Rohde Gottschalck er konstitueret musikchef og Leif V.S. Baltzersen er konstitueret souschef. Han har tidligere været musikchef for orkestret. Med de to er både roen og kvaliteten sikret.

p.s. Jeg har i denne aktuelle sag ikke talt men nogen  person bundet af ansættelse i Aarhus Symfoniorkester. 

Billede: Kristian Rahbek Knudsen