”Som dirigent er jeg ikke vigtig”, siger Aarhus Symfoniorkesters nye franske chefdirigent Marc Soustrot til musikmagasinet Klassisk’s september-oktober nummer. Men han siger også: ”Det er meget vigtigt at have en fast dirigent, der kan fungere som en far for orkestret og udstikke en kunstnerisk retning for musikerne”. Danmarks eneste større klassiske musikblad indeholder denne gang også et interview med Cecilie Bartoli, som kommer til København (22. september) og Aalborg (24. september), og en artikel om Pietro Mascagni, komponisten til Den jyske Operas næste forestilling ”L’amico Fritz” (Landsturné fra 2. oktober).

Så sad vi der igen, alle vi gamle, nu et år ældre, nogle måske endda to år ældre. Det er godt nok, som det er, for vi er lige så meget værd som de unge, som så mange arrangører snobber for. Men alligevel ville det være tiltrængt, om flere unge pressede sig ind i det klassiske musikpublikum.

Det var Aarhus Symfoniorkesters rigtige sæsonstart efter en Wagner-koncert, en festlig rytmisk betonet aften med Stefano Bollani og én med filmmusik til ”Pirates of the Carribbean III”. Et symfoniorkester skal kunne meget. Sæsonåbningen var en ekstra stor aften, for det var franskmanden Marc Soustrots officielle start som Aarhus-symfonikernes chefredaktør. Orkestret kendte ham, og vi publikum kendte ham fra ”løse” koncerter siden april 2013. Forhåndsglæden har været stor. Her kan et andet citat af Soustrot fra musikmagasinet Klassisk være på sin plads:

”Det er ikke, fordi de danske eller de nordiske orkestre har deres egen lyd. De udmærker sig på en anden måde – med professionalisme og en ekstrem åbenhed overfor forskellige stilarter. Musikerne forstår meget hurtigt, hvor jeg vil hen. Det giver mig mange muligheder som dirigent”.

Musikkens muligheder kom frem

De store muligheder ligger latent i Carl Nielsen femte symfoni, og de kom frem, både de velkendte og de før kun anede. Det var en forrygende opførelse. Det er altid spændende, hvordan udenlandske dirigenter griber Carl Nielsens musik an. Det er ikke et spørgsmål, om musikken spilles på ”dansk”, for det kan kun Nielsens dejlige sange og lidt til, som kan kaldes dansk. Symfonierne er internationale, om man så vil kalde dem højfynske eller centraleuropæiske.

Marc Soustrot havde et fast greb om den femte symfoni. Den hang sammen fra begyndelse til ende, selv om den er bygget op af kontraster, dramatiske og følelsesbetonede, og alt ikke sker efter bogen. Men de stærke og ukuelige kræfter, som denne symfoni er så rig på, kom frem i Aarhus Symfoniorkesters opførelse.  

Altså to store ting på én og samme gang: Den franske chefdirigent åbnede for en af de største gengivelser af Carl Nielsens mesterværk, langt betydeligere end Welser Mösts og Wienerfilharmonikernes for nylig, og Aarhus-symfonikerne spillede så forstående og medlevende, så flot og præcist, så engageret og engagerende, at alt, hvad man kunne læse om i den fortræffelige programhæfteartikel, blev til musikalsk liv på podiet.

Flere soloblæsere kan fremhæves, men Mathias Kjøller må være fællesnævner for dem alle, for han gav forrygende musikalsk liv til en af Carl Nielsens egne bemærkninger:  ”Klarinetten kan være på én gang varmhjertet og bundhysterisk, mild som balsam og skrigende som en sporvogn på dårligt smurte skinner”.

Forinden havde vi hørt Johannes Brahms’ anden klaverkoncert. Det har altid været en prøvesten for et landsdelsorkester. Her lød det efter bifaldet at dømme til publikums fulde tilfredshed. Den ansete 45-årige tyske pianist Markus Groh spillede den stort anlagt, men jeg opdagede aldrig, hvad han ville med den. Lad så det være min egen skyld, men jeg vil have lov at notere: Denne aften kunne man kun mene, at Carl Nielsens femte symfoni byder på langt stærkere og dybere musik end Brahms’ anden klaverkoncert. Og opførelsen af Carl Nielsen var i top.

Koncerten gentages på Viborg Katedralskole fredag 18, september kl. 19.30.

Kommende musik i Aarhus:

Nu på lørdag fejrer Aarhus Sinfonietta 25 år med ny dansk musik. Det lille fine kammerorkester holdt nøjagtigt den 19. september for 25 år siden sin første koncerter. Men Sinfoniettaen havde sine rødder i det frugtbare miljø for ny musik, som var vokset op på Tage Nielsens Det jyske Musikkonservatorium. Der er to koncerter i Symfonisk Sal på lørdag, og der er endda gratis adgang: Kl. 14.00 er der åbning med Niels Marthinsens ”Syndfloden over Norderney”, og kl. 14.30 opføres Hans Abrahamsens ”Walden – Wald” og Abrahamsens kammerarrangement af Carl Nielsens sjette symfoni. Her kan den måske med større rimelighed kaldes ”Sinfonia semplice”. På musikfestivalen i Berlin for nylig opførtes en anden kammerbearbejdelse af Nielsens symfoni. Lørdag aften klokken 19.00 byder den anden koncert på  en dansk førsteopførelse af Peter Maxwell Davies, en uropførelse af Aarhus Sinfoniettas huskomponist Li-Ying Wu og finske Katja Saariahos ”Emilie Suite”. Og som sagt: Ingen billetter, men gratis adgang.  

De næste to koncerter med Marc Soustrot i spidsen for Aarhus Symfoniorkester byder på Griegs ”Holberg Suite”, uropførelsen af Thomas Agerfeldt Olesens koncert for cello og orkester og Beethovens ”Pastortale —symfoni (24, og 25. september). Den 8. oktober spilles et fornemt program med Stravinskijs 1919-version af suiten til Ildfugen”, Debussys ”La boite a joujoux” og Chaussons symfoni.