Musikkens sønderjyske kagebord

Det er nu ikke det berømte store kagebord, men en violin, som den glade pige præsenterer på forsiden af Sønderjyllands Symfoniorkester sæsonprogram 2015.2016. Man får lyst til at åbne det og se, hvad Danmarks mest omrejsende symfoniorkester byder på. Så erfarer man, at orkestret i høj grad også vil bruge sine musikere som solister. På det omtalte fotografi er det koncertmesteren for andenviolinerne, Michaela Oprea, som til juni 2016 skal spille Wienawskis pragtfulde violinkoncert. Den kommende solist siger herom: ”Wienawskis musik passer utroligt godt til mit temperament. Den er fuld af karakter, virkelig virtuos og meget romantisk. Jeg glæder mig til at spille koncerten”, Og det kan også publikum på begge sider af grænsen roligt glæde sig til. Syd for den hedder orkestret Philharmonie Süddänemark.   

Vi tager sæsonen forfra med opera i det grønne med fire gode sangere og dirigenten Giordano Bellincampi fredag 14. august 19.00 ved Gram Slot og eftermiddagen efter kl. 15.00 ved Schackenborg Slot i Møgeltønder. Men så drager orkestret til Rued Langgaard Festivalen i Ribe for den 3. og den 5. september for at opføre Langgaards opera ”Antikrist” dirigeret af Thomas Dausgaard og med en virkelig stærk sangbesætning. Efter Innsbruck og København foregår det endda for første gang efter komponistens egne scenografiske anvisninger fra 1920’erne. Det bliver stort.

Hjemme på Alsion i Sønderborg åbner chefdirigent Shao-Chia Lü ”vinter”-sæsonen med Beethovens ”Skæbnesymfoni” og Richard Strauss’ obokoncert med Eva Steiraa den 11. september. Ugen efter synger Eva Johansson Mahlers ”Rückert-Lieder” i Haderslev og Esbjerg, hvor vinderen af den nylige Nicolai Malko dirigentkonkurrence Tung-Chieh Chung fra Taiwan også dirigerer Dvoraks ottende symfoni.  Fremme ved den 24. og 25. september kommer mesterpianisten Gerhard Oppitz i Brahms’ anden klaverkoncert. I samarbejdet med musikerkolleger og sangere syd for grænsen opføres Dvoraks Requiem under Matthias Janz i november i Sønderborg, Flensburg og endda Hamburg. Og med så fremragende en violinist som Renaud Capucon opføres Erich Wolfgang Korngolds violinkoncert i Alsion og derpå i Aarhus. 

Januar 2016 byder naturligvis på de berømte nytårskoncerter i fem byer med Master Fatman og sopranen Sofie Elkjær Jensen og dirigenten David Riddell og i den mere alvorlige afdeling med så stor en pianist som Lilya Zilberstein i Rachmaninovs tredje klaverkoncert under chefdirigenten i Sønderborg og Haderslev. Og så spiller orkestrets egen Alexandru Radu Brahms’ violinkoncert 29. januar i Aabenraa, og ugen efter tager orkestret til Bornholm. Hjemme i Alsion spiller Thomas Jensen Mozarts D-dur fløjtekoncert, og han dirigerer selv hele koncerten med Sibelius’ femte symfoni.

Den helt store forårskoncert bliver Mahlers anden symfoni, ”Opstandelsessymfonien” i Flensburg og Sønderborg 12. og 13. maj sammen med kor og orkester syd fra grænsen.  Den traditionelle sæsonafslutning er Sankt Hans aften, da cellisten Toke Møldrup er solist i Tjaikovskijs ”Rokoko-variationer”. Det tegner til en stor sæson, hvem der så end skal have hovedæren for den.

Klassisk i en smuk natur

Det bliver for femte gang, at ”Klassiske Koncerter i Djurs og Mols” kan præsentere en klassisk festival- Det bliver med otte koncerter på fem dage i den smukke landsdel og både ude og inde. Åbningen er på kanondækket på Fregatten Jylland fredag den 24, juli med barokorkestret Suono di Cristallo med gode navne. Dagen efter serveres såvel musikalske som gastronomiske delikatesser på Molskroen hos Michelin-kokken Michel Michaud som vært og koncert med basbarytonen Simon Duus og Kroger Kvartetten.

Den historiske dans La Folia høres i mange versioner med gode barokmusikere på Møllerup Gods om lørdagen, og Carl Nielsen Kvintetten spiller søndag eftermiddag i Agri Kirke. Søndag aften bliver der i Kulturministeriet i Ebeltoft gået i dybden med Brahms af Simon Duus og cellisten Joel Laakso og pianisten Søren Rastogi.  Om mandagen foregår det kl. 11 i selve naturen i Mols Bjerge med musik og fællessang under Erling Kullberg og om aftenen med Kroger Kvartetten i Dråby Kirke. Der sluttes af tirsdag den 28. juli på Fuglsøcentret af den amerikanske violinist Karen Gomyo og den norske pianist Christian Hadland med Schumann, Ravel og Mozart. 

Wagner i stedet for Festuge Classic

Aarhus Symfoniorkester får ny chefdirigent med den nye sæson, og vi har allerede skrevet om Marc Soustrots koncerter i sæsonen 2015-2016. Men der er andet, som skal have et ord med på vejen. Der er gratis sommerkoncerter med god klassisk musik 5.juni og 18. juni. På den sidste skal vi tage afsked med den tidligere solooboist Merete Hoffmann, der hermed forlader orkestret efterladende en legendarisk æra. Hun er den ene solist i Tomaso Albinonis dobbeltkoncert for to oboer, den anden er hendes efterfølger Oliver Nordahl. Dirigenten er Giordano Bellincampi. Men det er en dobbeltkoncert. Første del er skotten Iain McLartys diplomeksamen fra Det kgl. Danske Musikkonservatorium, og solist er orkestrets populære soloklarinettist Mathias Kjøller i jubilaren Carl Nielsens koncert.

Den rigtige sæson åbner i år ikke med en Festuge Classic, men med en stor Wagner-koncert den 26. august. Aarhus Symfoniorkester har allerede den 1. august givet koncerten som led i den københavnske operafestival. Jaroslav Kyzlink har allerede vist, at han er en fremragende Wagner-dirigent både med Aarhus-orkestret og på Det kgl. Teater. Sangerholdet består af den danske sopran Brit-Tone Müllertz, som gør karriere i Østrig, de garvede Torsten Kerl og James Johnson og den yngre Magnus Vigilius, som dukkede op som et nyt Wagner-tenor-håb på Lauritz Melchior konkurrencen i Aalborg i 2014. Den forrige chefdirigent Giancarla Andretta vender tilbage 29. oktober med Carl Nielsens alt andet end enkle sjette symfoni, ”Sinfonia semplice”.

Andreas Brantelid spiller Dvoraks cellokoncert 5. november, og i samme måned fejres Sibelius’ 150 år den 26. og 27. med to forskellige koncerter. Om torsdagen bliver det med urversionen af ”Finlandia” og den første symfoni foruden Szymanowskis violinkoncert med den polske Joanna Konarzewska, vinder af den danske strygerkonkurrence 2014. Om fredagen kommer Sønderjyllands Symfoniorkester med bl.a. Sibelius’ fjerde symfoni og en international violinmester som Renaud Capucon. Indehavere af torsdagspartoutkortet i Aahus kan tilkøbe billet til 100 kr. Det bliver et par store dage. I tilgift er der Harby Legat-overrækkelses-koncert om lørdagen kl. 12. Eugene Tzigane dirigerer både den 26. og her. Julen fejres med Berlioz’ ”L’enfance du Christ”, og de seks nytårsdirigentkoncerter dirigeres af den franske Ariane Matiakh.

Det er ikke usædvanligt, at en solist også dirigerer fra flyglet i Beethovens anden klaverkoncert, men den 21. og 22. januar dirigerer Florian Krumpöck også Richard Strauss’ ”Tod und Verklärung” og adagioen fra Mahlers tiende symfoni. Aalborg Symfoniorkester kommer 12. februar med Wiens fremragende førsteklarinet Daniel Ottensamer. Michael Schønwandt dirigerer alle Mozarts tre sidste symfonier, 39, 40 og 41, både 25. og 26. februar. Der bliver mere Mozart i marts med Eric Le Sage som solist i Salzburg-mesterens klaverkoncert nr. 19 og Odenses russiske Alexander Vedernikov som dirigent. Den sidste vender tilbage i april. Marianna Shirinyuan spiller Mozarts klaverkoncert nr. 23 sammen med Malko-vinderen 2012 Rafael Payare, som tilmed dirigerer Mahlers femte symfoni den 28. april.  Schønwandt slutter af den 12. maj med Christine Åstrand i Carl Nielsens violinkoncert og Brahms’ anden symfoni. Og så kan man synge med i Carl Orffs fyrige ”Carmina burana” inden sommerferien.  

Billede: Violinisten Renaud Capuzon, en af de helt store nye, spiller Korngolds violinkoncert med Sønderjyllands Symfoniorkester, som også tager ham med til Aarhus

Læs også den første artikel om ”Klassisk gennem Jylland” og få en fyldigere dækning over klassisk musik i Jylland.