”Ægteskaber mellem en adelig og et teatermenneske var dengang ikke længere usædvanligt. I det 18. og det 19. århundrede var der i Tyskland og Østrig op imod 180 fyrster, 600 grever og 3000 baroner, som havde indgået ægteskab med en skuespillerinde, en sangerinde eller en danserinde. I mange tilfælde var det såmænd gået lige så banalt og ikke mindre indviklet til end i kærlighedstilfældet mellem Sylvia og Edwin,” Otto Schneidereit i Operettens A-Z, Henschelverlag, Østberlin 1983.  

Tre nytårskoncerter: Nytårskoncerterne rundt omkring og naturligvis også herhjemme har altid satset på Strauss-familiens wienermusik tilsat operettemusik, som Johann Strauss den yngre naturligvis også var en mester i. Men operetten har været på retur i en årrække og det ikke mindst herhjemme. Og det er altså synd. Kun Odense Symfoniorkester satser stort med tre koncertopførelser dog med et scenisk anstrøg af Johann Strauss’ ”Flagermusen” som orkestrets bidrag til orkestrets nytårsfestligheder. Se nærmere herom i den omstående artikel ”Wiens klingende budskab”.

Genoplives operetten?

I operettens forreste lande Østrig og Tyskland synes den derimod at blomstre op i øjeblikket. Man kan finde mere end et dusin operettepremierer i måneden omkring nytår på de to landes større og mindre scener. En af grundene til denne aktuelle renæssance er måske, at en stor dirigent som Christian Thielemann og hans Dresdner Staatskapelle for femte år i træk har helliget deres nytårskoncerter operetten. Den blev sendt over den tyske tv-kanal ZDF søndag før nytår, og så må man spørge, om det ikke også var en ide, at DR kunne sende Dresdens nytårskoncert med, som den for længst har sendt Wiener Philharmonikernes koncert nytårsdag. Om en operettekoncert så skal tages fra underholdningsbudgettet eller den klassisk musiks?

Christian Thielemann elsker både Wagner og operette. Derfor skal man ikke tro, at han dirigerede Kalmans mesterværk ”Czardasfyrstinden” som Wagner. Hans Dresden-orkester leverede en fin og fornem præstation, som det var en udsøgt nydelse af lytte til. Det specielle ved denne opførelse var dog, at man i hovedpartierne Sylvia og Edwin hørte verdenssangere, som ellers aldrig eller sjældent synger operette, men de var fremragende med et lille minus, som jeg skal vende tilbage til.

Stor sang med et lille minus

Operettekunsten er ikke ukendt i Rusland, og man kan godt finde et dramatisk udtryk i russisk operasang, som kan ligne operettens tonefald. Anna Netrebko var altså ikke specielt på udebane, og hendes nye, mere dramatiske sopran foldede sig prægtigt ud som czardasfyrstinden og scenekunstneren Sylvia, som må igennem flere indviklede forviklinger, inden hun kan få sin adelige elskede Edwin – se også det indledende citat.

Edwin blev sunget af bel canto tenoren Juan Diego Florez med den fantastiske høje og trods alt her svagere dybde. Han har ikke sunget operette før, men sjældent har man hørt en operettetenor med så fantastisk smidige tonedannelser i det høje, denne aften tilsat et højt c, som ikke står i Kálmáns partitur. Der var andre gode sangere fra Dresden og omegn, og Thielemanns formning var gennemført smuk og havde tilmed incitament.

Men det kan ikke nægtes, at hvor fremragende der end blev spillet og sunget, så manglede der én ting her i operettens skur i den herlige Semperoper. Operetten er en ganske speciel kombination af fængende musik, sange/arier og af teater, som også har en boblende selvironi. Disse ekstra glimt af elegant ironisk teaterkunst kom ikke så tilstrækkeligt frem, at man kunne kalde det den ideelle operette-opførelse. Man hvad så? Det var både pragtfuldt og flot. Der er få, som kan gøre denne gengivelse af ”Czardasfyrstinden” efter.

Ved det gode, gamle i Wien

Det var den 75. nytårskoncert i den danske arkitekt Theophil Hansens smukke og akustisk fremragende Musikverein i Wien. De var intet nyt under solen, men alt skinnede alligevel. Men hvornår klarer DR herhjemme også at transmittere hele koncerten? Førstedelen er relativt kort, indeholder ikke de mest populære numre, men den åbner for at lære mere ukendt musik af familien Strauss at kende.

Og så kan vi da herhjemme vist godt tåle at se det østrigske pauseindslag, som i år tog sit udgangspunkt i 150-året for Wiens store Boulevard, Ringstrasse. Musikere fra nytårskoncertens orkester, Wiener Philharmoniker, sejlede på Donau og kørte ligeledes musicerende rundt i sporvogn. De pragtfulde billeder af arkitektur og natur er naturligvis fed reklame for Wiens og Østrigs turistorganisationer, men det var en fornøjelse at se også dette pauseindslag.

Zubin Mehta, indiskfødt  dirigent, som har boet hele sin ungdomstid i Wien, ledede nytårskoncerten for femte gang. Dette er i sig selv et tegn på, at orkestret gerne spiller under ham. Men det hørtes også. Der skete ikke de store overraskelser under Mehta. Men alle de smidigt nuancerede overgange, forskydningerne på anden takterne i valsene og de fine ritardandi virkede som den mest naturlige fælles musiceren. Dertil kommer, at Mehta også har en naturlig friskhed og oplevelse i sin tilgang til wienermusikken. For ham er budskabet i denne musik klart glæde. 

Skål til champagnegaloppen

I det sidste traditionelle ekstranummer, Radetzky march, vendte Mehta ryggen til orkestet og dirigerede publikum, som ingen har gjort så fint før ham. Naturligvis kan wienerne spille marchen uden dirigent, hvilket ikke er det samme, som at en nytårskoncert ville blive lige så god uden Mehta eller en anden stor dirigent. Der kom flere styrkemæssige nuancer i klapsalverne. Der var liv og organisme i dem. Man skulle tro, at Metha havde haft en prøve med publikum, men det havde han naturligvis ikke haft.

Vor egen Lumbyes ”Champagnegaloppen” blev benyttet til et lille scenisk indslag. Mehta serverede champagne for nogle af orkestermedlemmerne under musikken. Selv holdt han sig ti vand. Inden da havde han – endnu med ryggen til publikum – ledet en lækker, let og spændstig opførelse. Sådan blev Lumbye et af nytårskoncertens højdepunkter også hos publikum.

Til næste årsskifte dirigerer Mariss Jansns, og det må blive en af de helt store nytårskoncerter. Billetsag over nettet til januar se under Wiener Philharmoniker. Herrhjemme arrangerer www.mangaard-travel.dk i Aabyhøj ved Aarhus traditione ngennem tre årtier  tro ture til Wiener Philharmonikers nytårskoncerter. 

Mozart reddede berlinernes nytårskoncert

Den tredje af de store nytårskoncerter er Berliner filharmonikernes, som transmitteres allerede nytårsaftens eftermiddag. Der er ikke meget nytår over den. Det er naturligvis altid en fornøjelse at høre orkestret, men koncerten er for kedelig til tidspunktet. Et indslag reddede den dog.

Den 93-årige tyskfødte, amerikanske pianist Menahem Pressler var inviteret personligt af chefdirigent Simon Rattle til at spille Mozarts A-dur klaverkoncert i A-dur, K.488, efter at han så sent som i januar 2014 havde debuteret med Berliner Philharmoniker under Senyon Bychkov. Menahem er ikke mindst kendt for at have været med til at grundlægge den verdensberømte Beaux Arts Trio i 1955 og været medlem af den til dens afvikling i 2008.

Fornemmelsen for kammermusikalsk liv havde både Menahem Pressler og Simon Rattle og orkestret. Og der blev musiceret med en naturlighed, som var helt i Mozarts ånd. Måske kan man nå at se og høre koncerten hos Berliner Philharmonikerne selv. Denne Mozart var noget særligt.  

Læs også omstående artikel om ”Wiens klingende budskab” om Wiener Philharmoniker og med en liste over danske nytårskoncerter i de kommende dage.  

Koncerten i Dresden med Kálmáns ”Die Czardasfürstin” vil antagelig blive udsendt af Deutsche Grammophon på dvd og blu-ray.   

Nytårskoncerten i Wien udsendes ret hurtigt af Sony på cd og dvd antagelig også herhjemme.

GODT NYTÅR