46. sæson for Hindsgavl Festival. Sikke historier der gemmer sig bag denne konstatering. Den klassiske musikfestival på det historiske slot ved Middelfart og ned til Lillebælt er dog endnu ældre.Kammermusikken flyttede ind med kendte københavnske musikeres kærlighed til stedet. De tog hver sommer turen til slottet og musicerede for et trofast publikum. Et par flerårige pauser har sneget sig ind, men nu har den idealistiske og energiske Bernard Villaume i flere år stået for en række festspildage med et mere alsidigt program både hvad angår musikvalget og med hensyn til den gode blanding af kendte internationale og danske musikere. Dermed ikke være sagt, at de danske ikke også kan være internationale.  

Størsteparten af publikum bor på slottet, nyder både biblioteket og haven og måske en dukkert i Lillebælt og chefkokkens dejlige middag. Skal vi tilhviske, at aftenkoncerterne på de store fodbold-VM dage i Brasilien er lagt til rette, så semifinalerne og finalen nærmest indgår, hvis man har lyst til at se kampene. Man kan forestille sig, at ”Han” nødigt vil springe fodbolden over, men "Hun" vil til Hindsgavl, og nu behøver ”Han” altså ikke at skulle frem med fodbold-undskyldningen. 

Eller kan der være musikere, som ikke ville lade sig engagere, hvis de ikke kunne se de sidste vigtige kampe? En stor undersøgelse i Tyskland har vist, at også fodboldinteressen er større blandt klassisk musikinteresserede end hos andre.

Det var et sidespring. Publikum er på Hindsgavl Slot sammen med musikerne. Hovedkoncerterne er om aftenen, men om eftermiddagen bydes der på musiceren med for eksempel unge danske musikere. Komponistens hjørne hedder arrangementer, hvor man, inden man går i seng, kan opdage en anderledes musik sammen med dem, som har skrevet den. De, der gerne vil have en introduktion til hovedkoncerterne, får den hver gang inden den gode middag.

Sommerens Hindsgavl Festival foregår fra 6. til 17. juli med den 11. og 12. som spillepause. Man kan købe tre slags billetter. De fleste betaler for et døgn med alle fornøjelserne og gerne for en periode på fem spilledage. Man kan også købe en fællesbillet for middagen og den store koncert. Endelig kan man nøjes med koncerten alene.

Optakten søndag den 6. juli byder på den sprudlende kinesiske pianist Yuja Wang  og den elegante franske cellist Gautier Capucon med musik af Debussy, Prokofief og Rachmaninof. Dagen efter synger den østrigske baryton Florian Boesch Schumanns ”Liederkreis”, Richard Strauss, Hugo Wolf og Mahlers ”Lieder eines fahrenden Gesellen”. Tirsdag spiller den tysk-russiske violinist Alina Pogostkina og den populære cellist Andreas Brantelid. Onsdag og torsdag musicerer Trio con Brio og Henschel Quartett sammen blandt andet med Brahms.

Anden omgang begynder søndag den 13. juli med den israelske pianist Shai Wosner om eftermiddagen og det fælleseuropæiske barokensemble Les Ambassadeurs med Vivaldi om aftenen. Den 14. spiller den russiske violinist Alina Ibragimova og den franske pianist Cedric Tiberghien, og de tager aftenen efter den tyske cellist Marie-Elisabeth Hecker med i en trio. Den sidstnævnte kommer onsdag aften igen sammen med Quatuor Modogliani, mens klaverkvartetten Fauré Quartett lukker festivalen torsdag den 17. juli.

Den jyske Operas USA-succes og Michael Melbyes farvel

Nej, Den jyske Opera har ikke udvidet sit territorium, men den har solgt sin succes fra august 2012, Korngolds ”Die tote Stadt”, til operaen i Dallas. Vi citerer “The Dallas Morning News”: “Produktionen I Dallas, som stammer fra Den danske Nationalopera, efterlader ingen tvivl om værkets skønhed og betydning”. Derimod skjuler avisen ikke en vis utilfredshed med opførelsens ujævne sangerniveau og manglende focus i orkestret nu og da. Dirigenten var ellers den ansete Sebastian Lang-Lessing. Andre kritikere er dog ikke helt så utilfredse med de amerikanske medvirkende.

Den eneste danske genganger var instruktøren og scenografen Michael Melbye, som i North Texas Performing Arts News hilses med overskriften ”Hats Off!”. I et interview her overraskede han med følgende udtalelse: ”Det er min sidste forestilling som instruktør og designer. Efter 43 år i opera business på den ene eller den anden måde, føler jeg, at det er på tide at bevæge sig fremad.” Bladet gætter klogt på, at Melbye vil beskæftige sig endnu mere med at male. I Dallas fortalte han: ”Jeg kommer fra en familie af malere tilbage i flere generationer, og man forventede af mig, at jeg skulle fortsætte denne tradition.” Men Melbye begyndte sin righoldige karriere som operasanger og blev en internationalt anerkendt baryton.

Et kor bliver solister

Lev og elsk med Den jyske Operas Kor! Det er da et tilbud. Sagen er, at det glimrende kor, som har så mange gode solister i sig, i operachef Annilese Miskimmons instruktion tilbyder et dramatisk koncept med smukke kostumer til både operaelskere og operajomfruer af begge køn. Der er nu også noget at komme efter for dem, som ikke føler sig hjemme i nogen af de to kategorier af publikum.  

Man skal leve og elske til store korscener og populære operaarier. Ikke mindst spændende bliver det at høre de enkelte sangere i kendte arier. Her i juni bliver der fire koncerter med premiere i Viborg Musiksal onsdag den 11. juni. Den 13. sker det i Musikkens Hus i Aalborg og lørdag i Helsingør Theater i Den Gamle by i Aarhus. Tirsdag den 17. juni sluttes der af i Skanderborg Kulturhus. Operakoncerten gentages andre steder i den kommende sæson. 

Ny chefdirigent i Aarhus

Fo to år siden forlod Giancarlo Andretta Aarhus Symfoniorkester efter ni år som chefdirigent. Det har været et par rige år siden med besøg af mange spændende dirigentemner. Nu har orkestret og musikchef Palle Kjeldgaard valgt en af de erfarne gæster som kommende chefdirigent fra august 2015 til juli 2018. Frankmanden Marc Soustrot har haft mange chefstillinger, han er vellidt overalt, og man fornemmer, at der nærmest er et sikkerhedsnet under hans kommende virke i Aarhus. Han er naturligvis ekspert i fransk musik, men Soustrot kan alt og det både opera og koncertmusik.

Vi er nogle, som havde forventet en af de unge løver som orkestrets kommende chefdirigent, som selv kunne udvikle sig sammen med orkestret. Men Soustrot har udviklet sig for længst, og det skal nu komme orkestret til gode. Det har lagt kursen frem mod kulturbyåret 2017. Marc Soustrot beholder sin stilling som chefdirigent i Malmø, om han så vil fortsætte sine mange gæstekoncerter med DR Symfoniorkestret eller ej.  

Soustrot dirigerede Aarhus Symfoniorkester første gang 18. april 2013 og vender tilbage til to dobbeltkoncerter allerede i den kommende sæson.  Først med musik af Richard Strauss, Manuel de Falla og Ravel i ”Spanske nætter og franske farver” 2. og 3. oktober og dernæst med ren fransk musik i ”Digte om kærligheden og havet” 26. og 27. februar.

Foto: På Hindsgavl Slot ved Lillebælt finder en ganske speciel klassisk musikfestival sted.