Dagens citat: En musikelsker er en mand, der lægger øret til et nøglehul, bag hvilket en smuk pige synger i badekarret (Ubekendt).

Men det er en helt anden lyd, som en koncert i Symfonisk Sal giver. Og der ser man samtidig et helt orkester.

Aarhus Symfoniorkesters sæsonprogram 2014-15 er ventet med større spænding i år end måske nogensinde. Det er en naturlig følge af, at den sæson, som nu spiller på sidste sats, har været orkestrets kunstneriske bedste nogensinde. Dette sidste er naturligvis min vurdering efter at have fulgt først Aarhus By-Orkester, siden Aarhus Symfoniorkester nu gennem 60 år.

Det bliver en sæson i Carl Nielsens tegn. Alle hans symfonier opføres i løbet af de to kommende sæsoner. Men mangfoldighed er stadig det ord, som trænger sig på. Det bliver igen en spændende sæson for dem, som vil opdage nyt, også gammelt nyt, uden at klassikerne er forsvundet.

Det er karakteristisk, at musikchef Palle Kjeldgaard igen præsenterer flere ganske unge solister og dirigenter, som man har lov at vente sig meget af, og på den måde også er med til at sikre, at fremtidens navne kender Aarhus og dets orkester.

Nedenstående følger en – indrømmet – lang kronologisk gennemgang af sæsonens oplevelser, så man kan lade sig friste i god tid, inden billetsalget af abonnementer starter 28. april og af enkeltbilletter 7. maj.  

To store festugekoncerter

Festugen i Aarhus byder på to koncerter symfoniorkestret. Solisten på Festuge Classic er den nye sydafrikanske sopran Pumeza Matshikiza, som jeg ikke kender, men som betragtes som en opdagelse og i år får sin pladedebut på Decca. I Aarhus synger hun blandt andet arier af Mozart og Puccini (30. og 31.8 ). Den anden festugekoncert bliver næsten en ønskekoncert med Mozarts klarinetkoncert spillet af orkestrets egen populære Mathias Kjøller. Med Michael Schønwandt i spidsen for orkestret er der garanteret stort orkesterspil i Dvoraks melodiflotte ottende symfoni. Optakten er spændende med uropførelsen af Hans Abrahamsens orkesterversion af Carl Nielsens orgelværk ”Commotio” (4.9 samt i Herning 5.9.).

Age of anxiety, angstens tid. 100-året for udbruddet af Første verdenskrig markeres med tre værker, som alle relaterer sig til de to verdenskrige, Bernsteins anden symfoni med netop titlen ”Age of Anxiety” samt musik af John Adams og Bela Bartók (18. og 19.9.).

Carl Nielsen og Richard Strauss

Vi er i Richard Strauss’ 150-år, og en fremragende dirigent som Jaroslav Kyzlink dirigerer det symfoniske digt ”Don Juan”, og den fremadstormende svenske sopran Lise Lindstrom synger ”Vier letzte Lieder”. Sammenstillingen med Carl Nielsens fjerde symfoni ”Det uudslukkelige” er mere perspektivrig, end man måske umiddelbart tror (25. og 26.9). Det skal tilføjes, at allerede en af de gratis sommerkoncerter dirigeret af den populære Eugene Tzigane har budt på Nielsens femte symfoni (6.6. samt i Odense 5.6).

Næste gang Richard Strauss dirigeres af en velkommen gæst som Marc Soustrot med den festligt-raffinerede historie om narren ”Till Eulenspiegel”. Desuden spilles Ravel og de Fallas ”Nætter i spanske haver” med den spanske pianist Judith Jáuregui, som er en af de omtalte solister, som kommer hertil i en ung alder (2. og 3.10.).  Så kan man glæde sig til, at den tidligere chefdirigent Giancarlo Andretta vender tilbage for at dirigere Beethovens to første symfonier og ouverturer af Luigi Cherubini (23.10 og i Rønne 24.10.). Oktober munder ud i Aarhus Symfoniske Orgelfestival (29.10.-2.11.).

Julemåneden og nytåret

Alexander Vedernikov vender tilbage med Andre Pisarev i Beethovens fjerde klaverkoncert. Sidst havde de succes sammen i Rachmaninov (27. og 28.11), og Michael Schönwandt dirigerer Hans Abrahamsens dobbeltkoncert for violin og klaver med dansk naturpoesi og Tjaikovskis femte symfoni (11.12).

De populære ”syng med”-koncerter er denne gang med Brahms’ ”Ein deutsches Requiem” (22.11) og julekoncerten er Bachs ”Juleoratorium”, de fire første kantater dirigeret af Paul Hillier (18. og 19. 12.). Nytårskoncerterne står i wienermusikkens tegn med dirigenten Ola Rudner, sopranen Kari Postma og konferencieren Anders Lund Madsen, og det skal vist ikke kommenteres, før det er set og hørt (4., 5., 8., 9. og 10.1. samt i Vejle 7.1. og Skanderborg 13.1.).

Stærk start på 2015

Aarhus Symfoniorkester har vundet meget ved at knytte forbindelsen endnu nærmere til to yngre musikere af format. Violinisten Stanislav Pronin spillede en fantastisk Sjostakovitjs første med orkestret og fik lyst til at blive tilknyttet orkestret som altererende koncertmester, og til januar er han solist i Brahms store violinkoncert. Dirigent er ”den bedste to’er i Malko-konkurrencen nogensinde”, spanieren Antonio Mendez,  som dirigerer Anton Bruckners mest populære symfoni, den fjerde (22.1).

Endnu en russisk dirigent, Nicolai Alexeev, står på podiet. Han har Sjostakovitj’ sjette symfoni med fra Skt. Petersborg, hvor den blev uropført i 1939. Solisten er vor internationale blokfløjtevirtuos Michala Petri, som spiler såvel Vivaldi som den dansk/færøske Sunleig Rasmussens naturbeskrivelse ”Territorial Songs”, som er skrevet til Michala Petri (19.2.).

Den franske dirigent Marc Soustrot vender tilbage med raffinerede klange af tre af sine landsmænd, Debussys ”Forspil til en fauns eftermiddag”, Berlioz’ ”Symphonie fantastique” og Chaussons beretning om kærligheden og havet, ”Poème de l’amour et de la mer” sunget af Henriette Bonde-Hansen, som netop har haft så stor succes i titelpartiet i Donizettis ”Lucia di Lammermoor” på Den jyske Opera (26. og 27.2.).   

En klavervinder født i 2001

Marts måned lyser op med den internationale klaverkonkurrence, som finder sted for tredje gang fra 1. til 6. marts op til finalen med fire pianister (7.3.).  Forinden har vi hørt vinderen af konkurrencen for aldersklassen 11 til 15 år fra 2013, den ovenud populære og fremragende Davit Khrikuli, som blev født i 2001, spille Chopins anden klaverkoncert. Det må blive en af de koncerter, man hurtigt skal sikre sig billet til. Dirigenten Alexander Priore er også et af de unge talenter, som bruser fremad i sin karriere. Han spiler Sibelius og Carl Nielsens anden symfoni, ”De fire temperamenter” (4.3).

Michael Bojesen dirigerer Mozarts Requiem med solister fra konservatorierne og gymnasiekor (12.3. samt 11.3. i Viborg)

Den knapt 22-årige Caroline Goulding spiller Sibelius' violinkoncert. Hun kommer sammen med Andrew Litton, som længe har været en af mine yndlingsdirigenter, og her opfører Brahms’ første symfoni. (19. og 20.3.). Der bliver også mere Brahms, nemlig den fjerde symfoni, når Odense Symfoniorkester kommer på besøg under ledelse af Arvo Volmer. Fynboerne spiler naturligvis også Carl Nielsen, nemlig den første symfoni. Det bliver en af de udvekslingskoncerter landsdelsorkestrene imellem, som der i øjeblikket ellers er alt for få af (10.4.).

Den jyske Operas tidligere chef Giordano Bellincampi vender tilbage, men for at dirigere Carl Nielsen, den tredje symfoni, ”Espansiva” og to korværker, ”Hymnus amoris” og ”Fynsk forår” (23. og 24.4.). I samarbejde med Randers Kammerorkester præsenterer dirigenten Jaime Martin et par mere sjældent spillede værker som Gustav Holsts ”Planeterne” og Elgars ”Enigma Variationer”, 14 satser som fiffigt ironisk, men kærligt skildrer komponistens kone, venner og andre farverige personager (30.4. og 2.5.).

Den østrigske dirigent Hans Graf indspillede alle Schuberts symfonier med Aarhus Symfoniorkester 1997-99. Nu er han chefdirigent i Houston, men han vender tilbage til Aarhus for at dirigere Schuberts største  symfoni, nr. 7 i C-dur, også kaldet ”den niende”, men det er troligt, at den er komponeret før end angivet i den mest brugte nummerering. Den brasilianske pianist Jean Louis Steuerman bliver et spændende bekendtskab i Mozarts mest dæmoniske klaverkoncert, nummer 20 i d-mol (7.5.).

Det kan tilføjes, at den rødhårede franske sopranbombe Patricia Petibon giver koncert i Musikhusets regi, og symfoniorkestrets abonnenter får rabat til hendes koncert med sange af Poulenc, Satie, Fauré og Hahn (19.11).

Mine top fem

Jeg har moret mig med at udvælge de fem koncerter, som jeg modvilligst vil undvære. Bevæggrundene er ret forskellige, så man skal ikke tro, at jeg betragter netop de fem koncerter som ”de bedste” eller ”mest spændende”.  Men altså:

4. september: Klassikere i nyt lys med Michael Schønwandt og Mathias Kjøller i Mozarts klarinetkoncert.

25. og 26. september: Det uudslukkelige og Vier letzte Lieder. Jaroslav Kyzlink og Lise Lindstrom.

22. januar: Brahms’ violinkoncert og Bruckners fjerde symfoni med Stanislav Pronin og Antonio Mendéz. 

4. marts: David Khrikuli spiller Chopin og Alexander Prior dirigerer Carl Nielsen.

19. og 20. marts: Sibelius og Brahms med Caroline Goulding og Andrew Litton.

Abonnementer og partoutkort sælges fra 28. april. Kø-numre i Musikhusets foyer fra kl. 11. Billetsalg og onlinesalg åbner kl. 12. – Løssalget åbner 8. maj, her også på online fra www.aarhussymfoni.dk, www.billetlugen.dk og www.musikhusetaarhusdk  

Foto: Det charmerende klavertalent, Davit Khrikuli spiller Chopin.

Foto: Sopranen Lise Lindstrom hylder Richard Strauss’ 150 år med ”Vier letzte Lieder”.

Læs også "Et godt jysk operavalg" om Den jyske Operas planer frem til august 2015