Dagens citat: "Ohne Musik wäre alles nichts".  Sagt af Johannes Chrystomus Wolfgangus Theophilius Mozart, som han blev døbt. 


Komplette indspilninger af den ene eller den anden slags musik eller af en komponists samtlige værker er blevet mere almindeligt. Hvorfor købe én Beethoven-symfoni, når de alle ni ikke fylder væsentlig mere eller endog ikke behøver at være meget dyrere?

Men Mozart komplet er det fornemste af alt. De tre store selskaber  i Universal har alle i et stort Mozart-år udsendt en samling. Philips lagde ud i 1956 til 200års fødselsdagen. Udgivelsen var ikke komplet, men den indeholdt mange betydelige indspilninger, som er musikalsk gods den dag i dag. Decca fulgte efter til Mozarts 250-år i 2006 med en berømmet komplet udgave med 180 cd’er.

Ny forskning og nyopdaget sang

Nu er det Deutsche Grammophons tur til sammen med Decca at overgå alle med Mozart mere komplet og mere spændende end alle forgængerne.  Anledningen er 225-året for Mozarts død. Der er ikke fundet meget mere musik, men der er dog et enkelt nyt værk, en sang komponeret af Mozarts i en venskabelig konkurrence med komponistkollegaen Salieri. Den blev fundet i 2015. Så kan man med det samme slå fast, at filmen og skuespillet Amadeus, som udstillede både Antonio Salieri og Mozart, for en god del er digt og tom underholdning.

I de få år siden 2006-udgaven er der sket usædvanligt meget i Mozart-forskningen. Sammen med 200 cd’er får man en ny stor biografi, skrevet af professor på King’s College i London Cliff Eisen. Her er den seneste forskning indarbejdet. Endnu flere af de gamle klicheer er smidt ud. En anden hardback bog indeholder 30 eksperters kommentarer om en lang række af Mozarts værker. Find et aktuelt værk og bliv inspireret og klogere på det på et øjeblik. Der er for eksempel også indlagt fem tryk af originalt Mozart-materiale. Og så er den nye reviderede Köchel-liste over Mozarts værker endelig at se.

240 timers musik

På de 200 cd’er lytter man til 600 af verdens bedste solister og 60 orkestre. Den nye nodeudgivelse, Die neue Mozart-Ausgabe har haft indflydelse på valget af indspilninger. Det tager 240 timer, ti fulde døgn at høre det hele.  Med en ”arbejdsdag” på otte timer er man gennem Mozart på en måned. Så får man et væld af fragmenter og alt, hvad Mozart skrev af arrangementer af musik af Bach og Händel med.

Noget helt nyt er, at man har fundet de eksisterende instrumenter fra Mozarts tid frem fra museer etc. og indspillet et par cd’er med dem. Meget af det kronologiske grundstof er fra Decca-udgaven, men 70 % i den nye boks var ikke med i Decca –udgaven. Heriblandt forskellige alternative indspilninger på de sidste 30 cd’er, Billedet af Mozarts musik og tolkningen af den er udvidet på en spændende måde.

Mozart 225. Det står som skrevet for 225-året for Mozarts død. Mozart 225 kaldes den mest autoritative, komplette og videnskabelige cd-boks udgivet af en enkelt komponists værk nogensinde. Med alt det ekstra stof må den også kaldes den mest spændende, anderledes og opkvikkende cd-boks nogensinde. Alt pakket ind i en stor fiffigt opbygget og nummereret kasse. Den vejer omkring 12 kilo. Find selv ud af prisen. Den er jo både høj – med sine 200 cd’er og alt det andet – og lav - superbillig i betragtning af hvor meget gedigent man får.

Al musik af verdens største komponist, nå ja, som kun var 158 cm. høj/lav,er  gjort aktuel. God fornøjelse.

Læs også omstående pladeanmeldelser af den nye ”Figaros bryllup” og af Anna Netrebkos seneste cd kaldet ”Verisme”